Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic

Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică zilele acestea o retrospectivă regizorului Cristian Mungiu. Programul-tribut, parte a secţiunii Balkan Survey, include atât filmografia completă a cineastului, cât şi o lansare de carte cu eseuri şi cronici despre peliculele sale.

La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou lungmetraj, „După dealuri”, dublu premiat la Cannes. Cristian Mungiu va lua parte la festival şi se va întâlni cu spectatorii, criticii de film şi jurnaliştii.

„Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale; destul de diferite, de altfel, de lungmetraje. În aceste prime eforturi de a regiza, toate reuşite, Mungiu îşi arată o latură mai înclinată spre umor; există, totodată, un strop de suprarealism în aceste filme”, se arată în prezentarea organizatorilor festivalului.

„După dealuri”, filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, a avut parte în weekend-ul trecut de proiecţii sold-out în Los Angeles, la festivalul organizat de prestigiosul American Film Institute – AFI Fest. Secţiunea World Cinema, în care a fost proiectat filmul, în prezenţa lui Cristian Mungiu, reuneşte câteva dintre cele mai bune titluri apărute pe ecrane în 2012.

„După dealuri” a debutat în forţă în cinematografele din România, pe 26 octombrie, cu 12.741 de spectatori în primele zile de la lansare. Până duminică, 4 noiembrie, filmul a fost văzut de 26.721 de spectatori, proiecţii suplimentare fiind organizate în unele săli în care cererea de bilete a fost mare.
În efortul de a aduce filmul la cât mai mulţi spectatori, sunt organizate proiecţii speciale în mai multe oraşe ale ţării, în case de cultură, teatre sau cinematografe vechi. Pentru spectatorii unora dintre oraşele respective va fi o ocazie unică să vadă cel mai aşteptat film al anului pe ecran mare şi să-i întâlnească pe unii dintre membrii echipei.

După Slobozia, Miercurea Ciuc, Alba Iulia sau Hunedoara, „După dealuri” va ajunge la Deva, Lugoj, Galaţi, Alexandria, Buzău, Călăraşi sau Suceava, iar informaţiile vor fi în permanență updatate pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro.

La cererea publicului şi după ce a rulat în avanpremieră, în septembrie, „După dealuri” va fi proiectat din nou la Vaslui, din 9 noiembrie. Echipa Voodoo Films va face efortul să aducă filmul acolo unde există cereri din partea publicului. Spectatorii ne pot scrie pe festivals@voodoofilms.ro sau pe pagina de Facebook a filmului: www.facebook.com/DupaDealuriBeyondtheHills.

„După dealuri” poate fi văzut în continuare în multiplexurile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timișoara, Arad, Constanţa, Bacău, Pitești, Târgu Mureș, Brașov, Brăila, Baia Mare şi Tulcea. Până pe 8 noiembrie, filmul rulează şi la Cinema Victoria din Iaşi şi Cinema Arta din Sibiu. Din 9 noiembrie, pelicula propusă de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va putea fi vizionată și la Cinema Dacia din Piatra Neamț, Cinema Timiş din Timişoara şi Cinema Patria din Deva, urmând să ajungă apoi la Botoșani, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Salonta și în alte localități.

În jur de 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, au cumpărat drepturile de distribuție ale filmului scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

Distribuitorul român este Voodoo Films (contact: pr@voodoofilms.ro, telefon 0720 722 107).

Parteneri media: B1 TV, TVR, Europa FM, Evenimentul zilei, Gazeta sporturilor, Ziare.com, Hotnews.ro, Zile şi nopţi, Cinematique, BeWhere, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Studentie.ro, Eva.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Spectacular TV, Cărtureşti.

Proiecțiile filmului în țară sunt sprijinite de Provident.

Despre Provident Financial România
Provident Financial România este o instituție financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naționale a României și membră a Asociației Societăților Financiare din România (ALB).
Provident este singura instituţie financiară din România care oferă serviciul opțional de gestionare la domiciliu a creditului, prin intermediul căruia clienţii pot primi banii în 48 de ore chiar la ei acasă, unde un agent îi va vizita apoi pentru încasarea ratelor. Provident Financial România este parte a grupului britanic IPF, care are 2,5 milioane de clienţi în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Mexic. IPF este al doilea cel mai mare angajator britanic din Europa Centrală și de Est și este una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.
În cei peste 6 ani de prezență pe piața locală, compania a investit în România peste 140 de milioane de euro, din care peste 600.000 de euro în programe de responsabilitate socială. Provident are acum peste 700 de angajați și colaborează cu peste 3.900 de agenți independenți în peste 60 de orașe din întreaga țară. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.providentfinancial.ro.

„După dealuri”, în selecţia oficială la Palić
„După dealuri”, selecționat în cele mai importante festivaluri de peste Ocean
„După dealuri”, de Cristian Mungiu, propunerea României la premiile Oscar
„După dealuri”, în avanpremieră la Vaslui, din 21 septembrie
„După dealuri”, la cel mai mare festival din Asia
Din 26 octombrie în peste 40 de orașe din țară
„După dealuri” îşi începe traseul prin oraşele din România
Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012
Încă două premii importante pentru „După dealuri”
Proiecţiile speciale continuă în ţară
Proiecţii pe 1 şi 2 decembrie
Locul 8 în topul „Sight & Sound” al celor mai bune filme
"După dealuri", nominalizat la Satellite Awards
„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin!
„După dealuri”, în cinematografe de pe trei continente
„După dealuri” - pe DVD din 1 martie
DUPĂ DEALURI – de astăzi în cinematografele din Statele Unite
Proiecție unică „După dealuri”, în varianta integrală
Ediția Premium a DVD-ului „După dealuri”, în librării
INTERVIU: Mungiu: Invitaţia în juriul de la Cannes e şi o recunoaştere pentru cinematografia română.