despre

Filmul După dealuri / Beyond the Hills, inclus în selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Cannes, a avut premiera oficială sâmbătă, 19 mai, la ora 15.30 (ora Franţei), în prezenţa echipei.Au urcat treptele Palatului Festivalurilor din Cannes regizorul Cristian Mungiu, actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Valeriu Andriuţă, Cătălina Harabagiu, Gina Ţandură și Victoria Agache, monteurul Mircea Olteanu, inginerul de sunet Cristinel Şirli, producătorul Bobby Păunescu, producătorul delegat Tudor Reu și directorul de film Adrian Moroca.

Lor li s-a alăturat co-producătorii Pascal Caucheteux și Grégoire Sorlat, din partea Why Not Productions, Vincent Maraval (Wild Bunch) și celebrii cineaști Jean-Pierre și Luc Dardenne (Les Films du Fleuve).

Cristian Mungiu revine în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes la cinci ani după Palme d’Or-ul obţinut cu drama 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

După dealuri este scris și regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de două actriţe ieşence debutante în film: Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (Părintele) şi Dana Tapalagă (Maica stareţă).

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Repetiţiile şi filmările au avut loc în iarna aceasta, la Câmpina şi Bucureşti.

După dealuri este produs de Mobra Films și co-produs de Why Not Productions (Franţa), Les Films du Fleuve (Belgia), France 3 Cinema și Mandragora Movies (România). Filmul a fost realizat cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+ și Wild Bunch (Franţa), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și cu contribuţia Eurimages și Centre National du Cinema et de l’Image Animée (Franţa).

Vânzările internaţionale sunt gestionate de Wild Bunch. Drepturile de distribuţie pentru Statele Unite au fost achiziţionate de Sundance Selects, o divizie a IFC Films, iar cele pentru Franţa de Le Pacte, filmul având deja distribuitori în peste 10 ţări.

În România, filmul va fi distribuit de Voodoo Films.