dosar de presă

Două fete care au crescut împreună se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Cristian Mungiu

Născut la Iaşi, în 1968. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii “Al.I Cuza” din Iaşi, în 1993, şi Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1998. A debutat în lungmetraj cu Occident, care a avut premiera în secțiunea Quinzaine des Rèalisateurs a Festivalului de la Cannes, în 2002. în 2007, filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost recompensat cu Palme d`Or la Cannes. După dealuri este cel de-al treilea lungmetraj al său în calitate de scenarist şi regizor.

Oleg Mutu – director de imagine

Născut la Chişinău, Republica Moldova, în 1972. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1998. Director de imagine al unora dintre cele mai apreciate filme româneşti din ultimul deceniu. Printre ele, Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu, 2005) şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Cristian Mungiu, 2007). Este directorul de imagine cu două filme selecţionate în competiţia din 2012 a Festivalului de la Cannes: După dealuri şi In the Fog, în regia lui Serghei Loznitsa.

Tatiana Niculescu Bran

în 2006, în perioada în care ocupa funcţia de redactor şef al biroului BBC World Service din Bucureşti, Tatiana Niculescu Bran a scris unul dintre primele romane non-ficţionale din literatura română, “Spovedanie la Tanacu”, despre cazul intens mediatizat al tinerei care a murit la o mănăstire din Vaslui, în urma unui ritual de exorcizare. A urmat, în 2007, “Cartea Judecătorilor” (Humanitas). Cele doua cărţi, în dramatizarea autoarei, au fost adaptate pentru scenă în acelaşi an, într-un spectacol care a avut premiera la Teatrul LaMama din New York, în regia lui Andrei şerban.

în 2011, a publicat romanul “Nopţile Patriarhului” (Polirom), iar în luna mai a acestui an a apărut, la aceeaşi editură, cartea “In ţara lui Dumnezeu”, o poveste din Cornul Africii.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Cosmina Stratan – Voichiţa

Născută la Iaşi, în 1984. A început cu presa înainte de actorie şi şi-a exersat scriitura de jurnalist la aceeaşi revistă studenţească la care colaborase şi Cristian Mungiu, cu 15 ani înainte “Opinia Studenţească”. A fost reporter TV câţiva ani şi a fost premiată pentru munca ei. în 2008, a intrat la secţia actorie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeaşi universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru şi scurtmetraje de şcoală, iar rolul din După dealuri este debutul ei în lungmetraj.

Cristina Flutur – Alina

Născută la Iaşi, în 1978. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, în 2000, şi a studiat ulterior actoria la Cluj, la Universitatea “Babes-Bolyai”. Din 2004, joacă la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu şi are deja în portofoliu colaborări cu regizori precum Silviu Purcărete (“Metamorfoze”), Andrei şerban (“Pescăruşul”), Andriy Zholdak, Vlad Massaci, Tompa Gabor sau Alexander Hausvater. Este la primul ei rol într-un film de lungmetraj.

Valeriu Andriuţă – Părintele

Născut în Lazovsk, fosta URSS, în 1967. A absolvit Universitatea Politehnică la Chişinău înainte de a studia actoria la Tbilisi (Georgia), între 1988 şi 1993, şi regia de teatru la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (1994 – 1999). Incă din timpul facultăţii, începând din 1994, a jucat în toate scurtmetrajele lui Cristian Mungiu, iar în 2002 a apărut în Occident (Quinzaine des Rèalisateurs, Cannes). Valeriu Andriuţă a montat mai multe spectacole de teatru, unele premiate, şi a continuat să joace, iar de curând a regizat primele două scurtmetraje. Rolul preotului din După dealuri l-a readus în faţa camerei de filmat după o pauză de câţiva ani, această apariţie fiind a zecea într-un film de Cristian Mungiu. Actorul locuieşte în prezent în Irlanda.

Dana Tapalagă – Maica Stareţă

Născută la Botoșani, în 1968. A început să joace pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani în 1987, încă înainte de a studia actoria. A absolvit Academia de Teatru și Film din București în 1994 și a interpretat roluri în mai multe spectacole de teatru. În prezent, este actriță independentă și face voice-over pentru reclame, desene animate sau documentare. Rolul din După dealuri este cel de-al doilea într-un film, după debutul din 1995 în Confesiune, regizat de Marius Șoptereanu.

voichiţa cosmina stratan
alina cristina flutur
părintele valeriu andriuţă
maica varvara dana tapalagă
maica antonia cătălina harabagiu
maica iustina gina ţandură
maica elisabeta vica agache
maica pahomia nora covali
dl. valerică dionisie vitcu
ionuţ ionuţ ghinea
mama elena liliana mocanu
tata nuşu doru ana
dr solovăstru costache babii
diriginta luminiţa gheorghiu
doctoriţa radu alina berzunţeanu
inspectorul teodor corban
agentul călin chirilă
camelia cristina cristian
o enoriaşă tania popa
doctoriţa neagu petronela grigorescu
locotenentul radu zetu
căpitanul ion sapdaru
o secretară diana chirilă ignat
maica arcadia liana petrescu
maica eudoxia alexandra agavriloaiei
maica tatiana alexandra apetrei
maica sevastiana katia pascariu
maica anastasia mara căruţaşu
dr. d.l. cerasela iosifescu
sora gina ada bârleanu
sora sandra mariana liurcă
ambulanţierul gheorghe ifrim
portarul mircea florin jr.
gabi marian adochiţei
sora şefă ecaterina ţugulea
o bolnavă nicoleta lefter
un trecător adrian ancuţa
georgiana andreea boşneag
realizatori principali

scenariul şi regia cristian mungiu

inspirat de romanele non-ficţionale ale tatianei niculescu bran

imagine oleg mutu

scenografie şi decoruri călin papură, mihaela poenaru

sunet cristian tarnoveţchi

montaj mircea olteanu