Retrospectiva Cristian Mungiu în Belgia, inițiată de frații Dardenne

Filmele regizate de Cristian Mungiu vor fi proiectate la Bruxelles, între 1 și 30 octombrie, în cadrul unei retrospective inițiate de celebrii cineaști Jean-Pierre și Luc Dardenne. Evenimentul este organizat de Cinémathèque Royale de Belgique și distribuitorul Lumière Films, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În cadrul Retrospectivei Cristian Mungiu, în clădirea Flagey, publicul belgian va avea ocazia să vizioneze lungmetrajele Occident (2005), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, premiat cu Palme d’Or în 2007, filmul colectiv Amintiri din Epoca de Aur (2009) și scurtmetrajele Mâna lui Paulișta (1998), Zapping (2001) și Turkey Girl (2005).

Cu acest prilej, pe 16 octombrie, în avanpremieră, va fi proiectat și cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu, După dealuri, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, distins cu premiul pentru scenariu și un dublu trofeu de interpretare la Cannes 2012 și propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. La eveniment vor participa Jean-Pierre și Luc Dardenne – co-producători ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, Cristian Mungiu și actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Cu o zi înainte, pe 15 octombrie După dealuri va rula și la Festivalul de Film de la Ghent.

Retrospectiva Cristian Mungiu are loc în luna dinaintea lansării oficiale a filmului După dealuri în Benelux. Pe 21 noiembrie, pelicula va intra în cinematografele din Belgia și Luxemburg, iar pe 22 noiembrie, în Olanda, distribuită de Lumière Films.

Co-producători ai filmului prin compania Les Films du Fleuve – După dealuri este prima producție românească în care s-au implicat în acest fel – fraţii Jean-Pierre și Luc Dardenne sunt doi dintre cei mai apreciați și mai influenți cineaști contemporani și printre puținii care au câștigat de două ori Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes: o dată în 1999, pentru Rosetta, şi a doua oară în 2005, pentru L’Enfant. Anul trecut, frații Dardenne au obținut Marele Premiu la Cannes, cu „Le gamin au velo”.

După dealuri are deja distribuitori în peste 30 de țări, inclusiv în Franța, Marea Britanie și Statele Unite.

În România, filmul va începe să ruleze în avanpremieră la Vaslui şi Câmpina, începând cu 21 septembrie. Avanpremiera bucureșteană este programată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

Contact: pr@voodoofilms.ro, telefon 0720 722 107.

„După dealuri”, în selecţia oficială la Palić
„După dealuri”, în selecția prestigiosului BFI London Film Festival
„După dealuri”, în avanpremieră la Vaslui, din 21 septembrie
„După dealuri” - premiul criticii internaţionale la Haifa
„După dealuri”, la cel mai mare festival din Asia
Din 26 octombrie în peste 40 de orașe din țară
„După dealuri” îşi începe traseul prin oraşele din România
Proiecţii suplimentare la cererea publicului
Proiecțiile speciale continuă
Încă două premii importante pentru „După dealuri”
Proiecţiile speciale continuă în ţară
"După dealuri", nominalizat la Satellite Awards
„Premiul de argint” la categoria „Arta ca fenomen”, în cadrul festivalului „LISTAPAD-2012”
„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin!
„După dealuri”, în cinematografe de pe trei continente
„După dealuri” - pe DVD din 1 martie
DUPĂ DEALURI – de astăzi în cinematografele din Statele Unite
Proiecție unică „După dealuri”, în varianta integrală
Ediția Premium a DVD-ului „După dealuri”, în librării
INTERVIU: Mungiu: Invitaţia în juriul de la Cannes e şi o recunoaştere pentru cinematografia română.