„După dealuri”, într-o selecţie prestigioasă la Festivalul de la New York

Filmul lui Cristian Mungiu a fost inclus în selecţia Festivalului de Film de la New York (28 septembrie – 14 octombrie), alături de peliculele unor regizori precum Brian De Palma, Michael Haneke, Alain Resnais sau Ang Lee.

Cea de-a 50-a ediţie a evenimentului organizat de Film Society of Lincoln Center are în program 32 de filme alese pe sprânceană din „recolta“ acestei primăveri. Printre ele, Amour al lui Michael Haneke, premiat cu Palme d’Or la Cannes, Like Someone in Love de Abbas Kiarostami, Après mai, de Olivier Assayas, Barbara, filmul lui Christian Petzold distins cu Ursul de Argint la Berlin, Tabu, în regia lui Miguel Gomes, recompensat pentru inovaţie tot la Berlinală, thriller-ul politic al lui Pablo Larrain cu Gael Garcia Bernal, No sau Vous n’avez encore rien vu al veteranului Alain Resnais.

„Filmele care au ajuns în selecţia oficială a NYFF, anul acesta, au în comun o calitate, şi anume curajul, care uneşte opere altfel foarte diferite. Sunt filme care merg până la capăt, dispuse să-şi asume riscul de a duce audienţa în locuri în care ar prefera să nu meargă”, spune selectorul Richard Peña, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center.

Festivalul se va deschide cu adaptarea Viaţa lui Pi, regizat de Ang Lee, şi se va închide cu Flight, drama cu Denzel Washington în rolul principal. O gală de „mijloc” de festival va aduce în premieră debutul lui David Chase, Not Fade Away. În premieră, la New York va rula şi Passion, noul film al regizorului american Brian de Palma.

După dealuri a călătorit întreaga vară prin festivaluri, în special în vecinătatea României, la Sarajevo, Palic, Herceg Novi (Muntenegru) – unde a obţinut Marele Premiu – şi Vukovar. Filmul, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – trofeu acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – la Festivalul de la Cannes şi va intra în cinematografele din România în octombrie.

Actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, la Sarajevo
„După dealuri”, în selecţia oficială la Palić
„După dealuri”, selecționat în cele mai importante festivaluri de peste Ocean
„După dealuri”, în selecția prestigiosului BFI London Film Festival
„După dealuri”, de Cristian Mungiu, propunerea României la premiile Oscar
„După dealuri”, în avanpremieră la Vaslui, din 21 septembrie
Proiecţii sold-out la Hamburg, Londra, New York
„După dealuri” - premiul criticii internaţionale la Haifa
Din 26 octombrie în peste 40 de orașe din țară
„După dealuri” îşi începe traseul prin oraşele din România
Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012
Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic
Proiecțiile speciale continuă
Încă două premii importante pentru „După dealuri”
Proiecţiile speciale continuă în ţară
"După dealuri", nominalizat la Satellite Awards
„Premiul de argint” la categoria „Arta ca fenomen”, în cadrul festivalului „LISTAPAD-2012”
„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin!
„După dealuri” - pe DVD din 1 martie
INTERVIU: Mungiu: Invitaţia în juriul de la Cannes e şi o recunoaştere pentru cinematografia română.