INTERVIU: Mungiu: Invitaţia în juriul de la Cannes e şi o recunoaştere pentru cinematografia română.

Posted by on Apr 24, 2013 in stiri | 0 comments

INTERVIU: Mungiu: Invitaţia în juriul de la Cannes e şi o recunoaştere pentru cinematografia română.

Regizorul Cristian Mungiu a declarat, într-un scurt interviu acordat MEDIAFAX, că invitaţia de a face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes 2013 este, într-o măsură, şi o recunoaştere pentru cinematografia română, dar şi ocazia de a întâlni oameni ca Steven Spielberg şi Nicole Kidman.

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15 – 26 mai), prezidat în acest an de regizorul şi producătorul Steven Spielberg, au anunţat, miercuri, organizatorii.

Din juriul competiţiei oficiale, în afară de Spielberg, fac parte patru femei şi patru bărbaţi, printre care se remarcă regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Cristian Mungiu:

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră, ca artist şi personal, faptul că faceţi parte din juriul de la Cannes, alături de artişti precum Ang Lee, Nicole Kidman şi Christoph Waltz?

Cristian Mungiu: Cumva, cred că invitaţia de a face parte din juriu vine deopotrivă şi ca o recunoaştere pentru cinematografia română şi pentru filmele pe care cineaştii români le-au dat în ultimii ani. Personal, e o ocazie de a sta de vorbă pe îndelete despre cinema şi film cu oameni ca Steven Spielberg ori Nicole Kidman, pe care – dacă nu te hotărăşti să lucrezi la Hollywood – e foarte probabil că n-ai să-i întâlneşti niciodată în persoană.

Reporter: Competiţia oficială de pe Croazetă de anul acesta include nume mari, precum Joel şi Ethan Coen, Roman Polanski, Steven Soderbergh şi Paolo Sorrentino. Ce aşteptări aveţi de la selecţie?

Cristian Mungiu: În mod normal, la Cannes se adună cele mai bune filme ale anului respectiv. Avantajul de a le vedea acolo, la premiera lor mondială e că nu ştii mai nimic despre ele – iar asta e cea mai bună cale de a vedea un film. Altfel, e de aşteptat ca toate filmele din competiţie să fie remarcabile într-un fel sau altul, nu doar cele ale regizorilor foarte notorii.

Reporter: În acelaşi timp, este vorba de nume care au “o semnătură” şi un prestigiu. Ca jurat, consideraţi că este greu să treceţi, în asemenea cazuri, de prestigiul autorului şi să judecaţi “la rece” filmul?

Cristian Mungiu: Filmele nu pot fi analizate ştiinţific sau “la rece” – în final, orice judecată, orice ierarhie e subiectivă şi conjuncturală -, tot ce poţi să faci e să fii cât poţi de onest cu tine însuţi, cu filmele pe care le vezi – şi să încerci să promovezi valorile în care crezi – indiferent de autor sau de calcule de orice fel.

Reporter: După ce v-a fost decernat trofeul Palme d’Or, în 2007, a existat o întâlnire ulterioară a dumneavoastră cu membri ai juriului? Dacă da, ce feedback personal aţi avut din partea lor?

Cristian Mungiu: Ne-am întâlnit odată parcă, la Londra, cu Stephen Frears, dar nu l-am întrebat şi nu ne-a dat detalii despre jurizarea din 2007, dincolo de o anume limită – e cumva de la sine înţeles că felul foarte sinuos în care se ajunge la o decizie într-un juriu de felul ăsta rămâne cel mai adesea un fel de taină a juraţilor şi a organizatorilor.

Reporter: Din experienţa dumneavoastră de membru în mai multe jurii internaţionale, care credeţi că ar fi reperele după care să vă ghidaţi, pentru a evita blocajele de comunicare sau conflictele cu restul juraţilor?

Cristian Mungiu: Orice pasionat de cinema ştie că, despre acelaşi film, folosind aceleaşi citate, poţi avea discursuri fundamental diferite – orice film poate fi demolat sau înălţat din vorbe şi, cel mai adesea, într-un juriu se ajunge la dezbateri înflăcărate când fiecare îşi susţine cu pasiune punctul de vedere. De regulă, e o iluzie că ai putea să-i convingi pe ceilalţi de părerea ta – de fapt, folosul e că îţi clarifici valorile în care crezi şi, totodată, le afli pe ale altora – ierarhia finală fiind un compromis negociat al punctelor de vedere – şi gusturilor – diferite.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje “Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

În competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2013 au fost incluse 19 filme. Printre acestea se numără “Inside Llewyn Davis”, de fraţii Joel şi Ethan Coen, “La Venus a la Fourrure”, de Roman Polanski, “Behind the Candelabra”, de Steven Soderbergh, şi “La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino.

Lor li se alătură: “Un chateau en Italie”, de Valeria Bruni-Tedeschi, “Michael Kohlhaas”, de Arnaud Despallieres, “Jimmy P.”, Arnaud Desplechin, “Heli”, de Amat Escalante, “Le Passe”, de Asghar Farhadi, “The Immigrant”, de James Gray, “Grisgris”, de Mahamat-Saleh Haroun, “Tian Zhu Ding”, de Jia Zhangke, “Soshite Chichi Naru”, de Kore-Eda Hirokazu, “La Vie d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, “Wara no Tate”, Takashi Miike, “Jeune et Jolie”, de François Ozon, “Nebraska”, de Alexander Payne, “Borgman”, de Alex Van Warmerdam, şi “Only God Forgives”, de Nicolas Winding Refn.

Sursa: www.mediafax.ro

Proiecție unică „După dealuri”, în varianta integrală

Posted by on Mar 28, 2013 in stiri | 0 comments

Proiecție unică „După dealuri”, în varianta integrală

Cinefilii vor avea ocazia unică de a viziona filmul lui Cristian Mungiu, „După dealuri”, în varianta sa integrală, cu toate secvențele care nu au rămas în versiunea prezentată la Festivalul de la Cannes, sâmbătă, 30 martie, de la ora 19.15, la Caffe Cinema Patria din București. La eveniment vor lua parte Cosmina Stratan și Cristina Flutur, dar și alți actori și membri ai echipei.

Proiecția unică are loc cu prilejul lansării ediției premium pe DVD a filmului „După dealuri”. Accesul se va face pe bază de invitație primită odată cu achiziționarea DVD-ului. Primii 50 de cumpărători de la librăriile Cărturești Verona, Humanitas Kretzulescu și Librarium Bastilia vor primi cadou invitația și o broșură cu „Îndreptarul de păcate”. Înaintea proiecției, Laurențiu Gheorghe va vorbi despre rostul „Îndreptarului de păcate” și deosebirile între diferitele ediții existente in spatiul public.

Totodată, pachetul va putea fi achiziționat și direct de la Cinema Patria, înaintea proiecției. Accesul spectatorilor se va face în limita locurilor disponibile.

Pachetul special conține două DVD-uri, unul cu filmul subtitrat în engleză și franceză, și celălalt cu materiale video suplimentare: 12 dintre secvențele neincluse în montajul final , un masterclass al regizorului Cristian Mungiu susținut la Forum des Images din Paris , un making of despre cum se realizează un film în plan-secvență, interviuri, precum și o serie limitată de cartoline cu fotograme din film.

Totodată, un booklet cu fragmente din comentariile și recenziile cele mai relevante despre filmul lui Cristian Mungiu este inclus în ediția premium a DVD-ului.

Scriind despre „După dealuri”, Eric Neuhoff nota în Le Figaro:

Mungiu ne choisit pas la solution facile. Son film, touché par la grâce, est d’une puissance rarissime, d’une simplicité sans égale. Là où d’autres emploieraient de graves majuscules, îl parle să langue naturelle. C’est celle du cinéma, de l’intelligence, de la sensibilité. Șes héroïnes sont și vraies, si uniques, qu’elles ont renversé le public du Festival de Cannes. […] Il règne sur l’écran la sereine plénitude du talent. Mungiu fait honneur à son art. Le cinéma semble avoir été inventé pour lui. Au-delà des collines est un miracle. Voilà. C’est tout”. Eric NeuhoffLe Figaro

Pachetele premium cu „După dealuri” vor fi disponibile începând cu 29 martie, mai întâi în librăriile Cărturești, Humanitas și Librarium, apoi în rețelele Inmedio și Relay, precum și în alte locații. Lista completă a acestora poate fi consultată pe www.dupadealuri.ro.  Pachetul poate fi comandat și online de pe www.dupadealuri.ro.

 

„După dealuri” este scris și regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu. Filmul a avut premiera mondială în 2012 la Cannes – cel mai important festival de film de autor din lume –, unde a fost premiat pentru scenariu și pentru interpretare, și a devenit ulterior prima peliculă românească reținută pe lista celor mai bune 9 filme străine ale anului la Premiile Oscar.

Ediția Premium a DVD-ului „După dealuri”, în librării

Posted by on Mar 26, 2013 in stiri | 0 comments

Ediția Premium a DVD-ului „După dealuri”, în librării

Un booklet cu fragmente din comentariile și recenziile cele mai relevante despre filmul lui Cristian Mungiu, După dealuri, este inclus în ediția premium a DVD-ului, care va fi disponibilă în magazinele de specialitate din 29 martie.

În Dilema veche din 21 -27 martie, Andrei Pleșu a scris despre După dealuri:

„Am văzut, în cele din urmă, filmul lui Cristian Mungiu. Acum mai bine de două săptămâni. Și nu mă pot desprinde de apăsarea lui, de jetul de noroi din final, de tragicul lui molcom, aproape «normal», semn inconfundabil al «lumescului». […] Rareori un film mi-a dat de gândit cum mi-a dat de gândit filmul lui Cristian Mungiu. Lipsit de orice «poantă» şmecheră, de orice abuz ideologic, de orice subtext sentenţios, el te urmăreşte, mut şi compact, ca o întrebare insolubilă. E o perfectă descriere a abisului cotidian, un sobru punct de pornire pentru căutarea orizontului”.

În broșura care conține fragmente din cele mai relevante comentarii despre film apărute în presa românească și internațională este inclus și un comentariu al lui Horia Roman Patapievici:

„Mediocritatea este enorma tramă a acestei drame care e tragedie nu prin moartea Alinei, care rămâne banală și mediocră, ci prin condamnarea care apasă asupra întregii lumi pe care o zugrăvești. Această condamnare nu e o judecată morală: ea vine din precizia artei tale, care e necruțătoare cu ce zugrăvește, cu o perfecțiune îndepărtată și distantă, de Judecată de Apoi, care pune și mai pregnant în lumină caracterul sinistru, mediocru, neisprăvit și nemîntuit al acelei lumi, care, de fapt, e nemîntuibilă prin faptul că totul, în ea, se îneacă de insignifianță. […]

Iar din acest concert magnific și sinistru al incompetenței tuturor — din care ne extragem toți sentimentul superiorității, făcând mișto de toți și toate cu un geniu incomparabil, care ne e propriu, și care ne condamnă pe toți, mai devreme sau mai târziu, dacă ne lăsăm în voia lui, la moarte prin mediocritate și insignifianță — din acest concert al incompetenței România moare, și noi odată cu ea”.

 

Booklet-ul cu opinii și comentarii este atașat unui pachet care conține două DVD-uri, unul cu filmul și celălalt cu materiale video suplimentare: 12 dintre secvențele neincluse în montajul final, un masterclass al regizorului Cristian Mungiu susținut la Forum des Images din Paris, un making of despre cum se realizează un film în plan-secvență, interviuri, precum și o serie limitată de cartoline cu fotograme din film.

Pachetele premium cu După dealuri vor fi disponibile începând cu 29 martie, mai întâi la librăriile Cărturești Verona, Humanitas Kretzulescu și Librarium din București, apoi în reţelele Inmedio şi Relay, precum și în alte locații – pachetul putând fi comandat și online de pe www.dupadealuri.ro.

DUPĂ DEALURI – de astăzi în cinematografele din Statele Unite

Posted by on Mar 8, 2013 in stiri | 0 comments

DUPĂ DEALURI – de astăzi în cinematografele din Statele Unite

După dealuri, filmul realizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, intră de astăzi pe ecranele americane. Spectacolele de gală au loc în New York la Lincoln Plaza Cinemas şi IFC Center, iar în Los Angeles la Royal Theater, unul dintre cele mai reputate cinematografe pentru filme de artă, unde au avut loc premierele şi pentru 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile în 2007 sau Amour în 2012.

Filmul se bucură de o presă consistentă în SUA, având parte de cronici ample şi favorabile în The New York Times, Time Out, The Village Voice, The New Yorker şi multe reviste de specialitate.

Rolling Stone Magazine consideră că ‘amândouă actriţele sunt excepţionale’ şi scrie despre film: ‘Având la dispoziţie un material care se putea transforma într-un horror ieftin, Cristian Mungiu, regizorul care a pus România pe harta cinematografică cu al său 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, realizează o explorare subtilă şi emoţionantă a raportului dintre sacru şi profan […] iar rezultatul este devastator.’

În The Village Voice, sub titlul: ‘The Urgent Beyond the Hills Reveals A Crisis of Faith’, Scott Foundas consideră că secvenţele de grup filmate în plan secvenţă de operatorul Oleg Mutu duc cu gândul la ‘fresce de Ghirlandaio sau Da Vinci prin grandoarea lor şi ştiinţa utilizării compoziţiei în negru’.

În The New Yorker, Anthony Lane notează în cronica sa: ‘Într-un fel, aceşti credincioşi în valorile creştinismului sfârşesc prin a se purta cu un seamăn de al lor, aflat în nevoie şi incapabil să se apere, cam cum s-au purtat soldaţii romani cu Iisus.’

De săptămâna viitoare filmul urmează să ruleze progresiv în tot mai multe dintre cinematografele lanţului nord-american Landmark iar din 14 martie va fi accesibil, totodată, şi pe VOD.

În România, filmul este disponibil începând cu 1 martie pe DVD, în librăriile Cărtureşti,  Librarium şi Alexandria, în reţelele Altex şi Media Galaxy, lista completă a locurilor unde poate fi găsit DVD-ul găsindu-se pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro. Totodată, DVD-ul poate fi comandat şi online, de pe site-urile cineshop.ro, librarie.net şi de la alte magazine de specialitate, sau direct la adresa contact@voodoofilms.ro

„După dealuri” – pe DVD din 1 martie

Posted by on Mar 1, 2013 in stiri | 0 comments

„După dealuri” – pe DVD din 1 martie

Începând cu 1 martie 2013, filmul „După dealuri” poate fi găsit pe DVD, mai întâi în București, în librăriile Cărturești, Humanitas și Bastilia, urmând ca de luni să ajungă și în alte orașe din țară, în rețelele Cărturești, Alexandria, Altex, Media Galaxy și în alte locații.

DVD-ul include opțiunea de vizionare a filmului cu subtitrare în franceză sau engleză și poate fi comandat și online, de pe site-urile www.cineshop.ro, librărie.net și de pe alte magazine de specialitate, dar și de pe site-ul filmului www.dupadealuri.ro sau direct la adresa contact@voodoofilms.ro.

În aeroportul Internațional „Henri Coandă”, DVD-ul poate fi găsit la magazinele Press One.

După dealuri” este scris și regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu. Filmul a avut premiera mondială în 2012 la Cannes – cel mai important festival de film de autor din lume –, unde a fost premiat pentru scenariu și pentru interpretare, și a devenit ulterior prima peliculă românească reținută pe lista celor mai bune 9 filme străine ale anului la Premiile Oscar.

Filmul a fost cumpărat pentru distribuție în peste 50 de țări din întreaga lume, a fost tratat cu multă atenție de presă și a suscitat atât în străinătate, cât și în România, comentarii și polemici dintre cele mai diverse.

Mungiu ne choisit pas la solution facile. Son film, touché par la grâce, est d’une puissance rarissime, d’une simplicité sans égale. Là où d’autres emploieraient de graves majuscules, îl parle să langue naturelle. C’est celle du cinéma, de l’intelligence, de la sensibilité. Șes héroïnes sont și vraies, si uniques, qu’elles ont renversé le public du Festival de Cannes. […] Il règne sur l’écran la sereine plénitude du talent. Mungiu fait honneur à son art. Le cinéma semble avoir été inventé pour lui. Au-delà des collines est un miracle. Voilà. C’est tout.  Eric Neuhoff – Le Figaro

De ce După dealuri este cel mai bun film despre România făcut în ultimii 20 de ani? Pentru că vorbește echilibrat despre lucruri incomode. Pentru că ne pune în față o oglindă, fără să renunțe din frică sau conformism la adevăr. Și, în special, pentru că nu-i silește pe spectatori să tragă concluzii. Îi lasă să gândească singuri… ceea ce e o formă de respect cu care romanii se întâlnesc atât de rar. Vlad Mixich – Hotnews.ro

În cursul lunii martie, cu ocazia evenimentului de lansare oficială a DVD-ului, va avea loc o proiecție unică cu varianta integrală a filmului, incluzând toate secvențele care nu au rămas în versiunea prezentată la Cannes.

„După dealuri” în cinematografele poloneze

Posted by on Feb 28, 2013 in stiri | 0 comments

„După dealuri” în cinematografele poloneze

În data de 1 martie, „După dealuri” va intra în cinematografele poloneze. Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Asociaţia Nowe Horyzonty, distribuitorul polonez al filmului, organizează o serie de proiecţii, având-o ca invitat special pe actriţa Cristina Flutur, interpreta rolului Alinei.

Joi, 28 februarie, la ora 19.00, în complexul Multikino Złote Tarasy din Varşovia va avea loc o proiecţie specială a filmului, cu participarea actriţei românce, moment care va inaugura proiectul „Kocham Kino w Multikinie” (Iubesc cinematograful la Multikino).

Filmul şi o retransmisie a întâlnirii  cu Cristina Flutur vor fi prezentate pe 7 martie în alte 17 cinematografe ale reţelei Multikino (Bydgoszcz, Gdańsk, Gdynia, Koszalin, Kraków, Łódź, Poznań Stary Browar, Radom, Rumia, Rzeszów, Sopot, Szczecin, Warszawa Ursynów, Warszawa Targówek, Wrocław Arkady, Wrocław Pasaż Grunwaldzki, Zabrze).

Vineri, 1 martie, Cristina Flutur va fi oaspetele Cinematografului Nowe Horyzonty din Wrocław.

Ambele proiecţii vor fi precedate de ample sesiuni de interviuri cu actriţa româncă în mass-media poloneze, intervenţii live radio şi TV, şi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

„După dealuri”, în cinematografe de pe trei continente

Posted by on Jan 11, 2013 in stiri | 0 comments

„După dealuri”, în cinematografe de pe trei continente

După ce a rulat în țări ca Italia, Franța, Belgia, Spania sau Rusia, filmul lui Cristian Mungiu își continuă traseul prin cele aproximativ 40 de teritorii în care are distribuitor.

Pelicula va fi proiectată în cinematografele din Oslo (Norvegia) și în cele din Taiwan, începând de vineri, 11 ianuarie. Și japonezii vor viziona „După dealuri”, din 16 martie (în prezenţa actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur), piața asiatică fiind una dintre cele mai importante pentru lumea filmului, în momentul actual.

Tot în martie, pe 13, este programată premiera în Slovenia, la Ljubljana, la care vor participa şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

În această primăvară, și spectatorii americani și britanici vor avea ocazia să vadă producția românească inclusă pe lista scurtă la Oscarul pentru film străin. Din martie, compania americană IFC Films va distribui „După dealuri” în sălile din Statele Unite, o lansare însoțită deja de cronici favorabile și de interviuri cu regizorul Cristian Mungiu în marile publicații anglo-saxone.

The Wrap

The Man Who Changed Oscar’s Rules

http://movies.yahoo.com/news/man-changed-oscars-rules-182839076.html

 

The Village Voice

Oscar Watch: A Great Year for Foreign Films (and a German Scandal!)

http://www.villagevoice.com/2012-12-19/film/oscar-watch-a-great-year-for-foreign-films-and-a-german-scandal/

 

Entertainment Weekly

Romania’s Oscar entry ‘Beyond the Hills’ director on following up ‘4 Months, 3 Weeks and 2 Days’

http://insidemovies.ew.com/2012/12/14/prize-fighter-oscar-romania-foreign-film-cristian-mungiu-beyond-the-hills/

 

Hitfix

A closer look at Oscar’s foreign-language shortlist

http://www.hitfix.com/in-contention/a-closer-look-at-oscars-foreign-language-shortlist/1

 

The Wrap

As Oscar’s Foreign-Language Shortlist Looms, It’s ‘Amour,’ ‘Intouchables’ – and Question Marks

http://www.thewrap.com/awards/column-post/oscars-foreign-language-shortlist-looming-its-amour-intouchables-and-lot-question-marks

 

New York Times – The Carpetbagger

Dueling Weinstein Films and Other Subplots in the Foreign Film Race

http://carpetbagger.blogs.nytimes.com/2013/01/02/dueling-weinstein-films-and-other-subplots-in-the-foreign-film-race/

 

„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin!

Posted by on Dec 21, 2012 in stiri | 0 comments

„După dealuri”, pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin!

Filmul lui Cristian Mungiu este una dintre cele 9 pelicule incluse pe lista scurtă la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, la ediţia din 2013. Este pentru prima dată în istorie când filmul unui regizor român intră pe această listă.

Pe lista scurtă de propuneri la nominalizare se află: „Amour”, de Michael Haneke (Austria), „War Witch”, de Kim Nguyen (Canada), „No”, de Pablo Larraín (Chile), „A Royal Affair”, de Nikolaj Arcel (Danemarca), „The Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), „The Deep”, de Baltasar Kormákur (Islanda), „Kon-Tiki”, de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), „Sister”, de Ursula Meier (Elveţia).

Dintre aceste nouă filme vor fi alese cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013. Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie vor fi anunţate pe 10 ianuarie, iar gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.

Anul acesta, 71 de filme străine au fost înscrise la Oscar.

Filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu şi laureat cu Palme d’Or la Cannes în 2007, a fost considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria Cel mai bun film străin, în anul respectiv, dar a fost trecut cu vederea de Academia de Film Americană. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările să se facă în două etape.

Într-o primă fază, un comitet format din câteva sute de membri ai Academiei vizionează cele 71 de filme eligibile şi votează, de la mijlocul lui octombrie, până pe 17 decembrie. Cele şase titluri cu cele mai multe voturi intră pe listă, alături de alte trei desemnate de Foreign Language Film Award Executive Committee. Cele cinci nominalizate sunt alese apoi de comitete de specialişti din New York şi Los Angeles, care vor vedea câte trei producţii pe zi, între 4 şi 6 ianuarie, şi apoi vor vota.

„Premiul de argint” la categoria „Arta ca fenomen”, în cadrul festivalului „LISTAPAD-2012”

Posted by on Dec 7, 2012 in stiri | 0 comments

„Premiul de argint” la categoria „Arta ca fenomen”, în cadrul festivalului „LISTAPAD-2012”

În perioada 2 – 9 noiembrie 2012, la Minsk, s-a desfăşurat cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de film „LISTAPAD-2012” la care au participat şi patru filme româneşti.

În seara zilei de 9 noiembrie 2012 a avut loc festivitatea de premiere a celor mai bune filme prezentate în cadrul festivalului respectiv.

„După dealuri” a primit „Premiul de argint” la categoria „Arta ca fenomen”, fiind apreciat a fi al doilea premiu, în cadrul festivalului „LISTAPAD-2012”. (Premiul întâi „Premiul de aur” a fost acordat coproducţiei Belarus-Federaţia Rusă „În ceaţă”. De asemenea, filmul documentar „24 găleţi, 7 şoareci, 18 ani”, realizat de regizorul Marius Iacob, a primit o menţiune.

“După dealuri”, nominalizat la Satellite Awards

Posted by on Dec 6, 2012 in stiri | 0 comments

“După dealuri”, nominalizat la Satellite Awards

Lungmetrajul “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost nominalizat la Satellite Awards pe 2012, la categoria “cel mai bun film internaţional”, în timp ce Mihai Mălaimare Jr. a fost nominalizat la categoria “cea mai bună imagine”, pentru filmul “The Master”.

Satellite Awards sunt decernate anual de International Press Academy (IPA), o asociaţie de jurnalişti specializaţi în domeniul entertainment, iar gala de anul acesta, a 17-a, va avea loc pe 16 decembrie, la Intercontinental Hotel, potrivit hollywoodreporter.com.

Satellite Awards sunt acordate în 31 de categorii, recompensând excelenţa în cinematografie şi televiziune.

“După dealuri”, pentru care Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes anul acesta, în timp ce cele două protagoniste ale lungmetrajului au primit, ex aequo, premiul pentru interpretare, a fost nominalizat la premiul Satellite pentru cel mai bun film internaţional alături de “Amour” (Austria), recompensat cu premiul Palme d’Or, la Cannes 2012, “A Royal Affair” (Danemarca), “Les Intouchables” (France), “Our Children” (Belgia), “Kon-Tiki” (Norvegia), “Pieta” (Coreea de Sud), “War Witch” (Canada), “Caesar Must Die” (Italia).

Sursa: http://www.mediafax.ro/